ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ...
""
Γραμμές τρένου....διάβαση...
Κυκλοφοριακό Στάθμευση

Η ιστορία του συλλόγου

Αναρτήθηκε m.alexandros@yahoo.gr On 2:38 π.μ.

Ο σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος" πήρε νομική υπόσταση το 1991.

Το όνομα του το οφείλει στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου που συνδέει την Ιερά Οδό με την Αγίου Κωνσταντίνου, οδός που διατρέχει όλο το Κεραμεικό.

Τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου αγωνίζονταν απο το 1984 στην γειτονιά μας, πρώτα για το σταμάτημα του εργοστασίου παραγωγής αερίου "Γκάζι" τη σημερινή "Τεχνόπολις" και την αναβάθμιση της ιστορικής γειτονιάς του Κεραμεικού.

Τη δεκαετία του 1990 προέκυψε η απειλή της απολλοτρίωσης 11 οικοδομικών τετραγώνων πίσω απο τη σημερινή "Τεχνόπολις", με στόχο την αλλοίωση του χαρακτήρα της γειτονιάς. Από τότε η γειτονιά δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για τη βίαιη αλλαγή των χρήσεων γής. Αυτό αναγκάζει τους κατοίκους να βγαίνουν συνεχώς στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή.

Η μεθοδευμένη αποδόμηση των λειτουργιών της γειτονιάς έχει σταν στόχο τον διωγμό των παραδοσιακών κατοίκων της και την παράδοση της σε επιχειρηματικά συμφέροντα (Διασκεδαστήρια, real estate κ.α.). Ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στη Φωκίωνος Νέγρη, στην Πλάκα, στου Ψυρρή στο Ιστορικό Κέντρο.

Τα μέλη του συλλόγου που μέχρι το 2009 ήταν μόνο ιδιοκτήτες ακινήτων στις γειτονιές Κεραμεικού Γκάζι Ρούφ, τροποποίησαν το καταστατικό του συλλόγου και έτσι σήμερα γίνονται μέλη κάτοικοι των γειτονιών Κεραμεικός Γκάζι Ρούφ καθώς και των όμορων αυτών γειτονιών του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου της Αθήνας που ενδιαφέρονται για αυτές τις ιστορικές γειτονιές