Mάρτιος 2010
Πρός : Δημοτικό Συμβούλιο
Δημαρχιακή Επιτροπή
Θέμα: Παράταση ωραρίου μουσικής
Η παράταση του ωραρίου μουσικής που συζητείται αναφέρεται στον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Νόμος 3463/2006) όπου στο άρθρο 79 παρ. 1γ προβλέπεται ότι οι δημοτικές αρχές «Προσδιορίζουν τους όρους και τις ώρες λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα που λειτουργούν στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις γης, τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση.»
Κρίνοντας απο το αποτέλεσμα της περσινής απόφασης η οποία ίσχυσε μέχρι 31/1/2010 συμπεραίνουμε ότι δεν συνέβαλε στην « προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση» αλλά ούτε έγιναν σεβαστές οι «χρήσεις γής».
Δεν μπορούμε σε αυτή τη πόλη, σε αυτή τη χώρα, να μιλάμε για παράταση ωραρίου μουσικής, πέραν των ωρών κοινής ησυχίας, μέσα σε οικιστική ζώνη, όταν η Δημοτική Αρχή και η Δημόσια Αρχή δεν μπορούν να διασφαλίσουν αυτό που ο νομοθέτης ορίζει «την προστασία των κατοίκων».
Δεν μπορούμε να μιλάμε για παράταση ωραρίου μουσικής, πέραν των ωρών κοινής ησυχίας, όταν
- Στην οδό Βουτάδων τρία καταστήματα στους αριθμούς56, 58 ,60 έχουν μετατρέψει το δρόμο σε όλο του το πλάτος σε καφέ την ημέρα και μπάρ το βράδι , τον έχουν σκεπάσει!!, έχουν ηχεία στις προσόψεις και έχουν καταστήσει αδύνατη τη διεύλευση τροχοφόρων περιλαμβανομένων και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ)
- Στην οδο Δεκελέων (δρόμος πρόσβασης των κατοίκων στο μετρό) έναντι του αριθμού 7 λειτουργεί εστιατόριο με ηχεία στην πρόσοψη, με τραπεζοκαθίσματα όχι μόνο στο πεζοδρόμιο αλλά και στο οδόστρωμα , ενώ από τον αριθμό 2 έως το 12 έχει καταργηθεί κάθε έννοια πεζοδρομίου και ηχεία κοσμούν τις προσόψεις. Στη διασταύρωση Δεκελέων & Ζαγρέως έχει καταργηθεί κάθε έννοια πεζοδρομίου ενώ επί του οδοστρώματος της Ζαγρέως υπάρχει ηλεκτρογεννήτρια μεγέθους αυτοκινήτου.
- Στην οδό Τριπτολέμου (δρόμος πρόσβασης των κατοίκων στο μετρό) από Ορφέως έως Περσεφόνης λειτουργούν υπαίθρια μπαρ και δεν υπάρχει σπιθαμή ελεύθερου πεζοδρομίου η δε ηχορύπανσηπου προκαλείται από την υπαίθρια διασκέδαση εντος οικιστικής περιοχής είναι εκτός ορίων.
- Στις γειτονιές μας ξεχωρίζουν τα μεγάλα Clubs με χιλιάδες θαμώνες, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ελαφριά υλικά (τσιμεντοσανίδες, γυψοσανίδες κλπ) οι οποίες δονούνται από τα μπάσσα και μεταφέρουν τις δονήσεις μέσα στα σπίτια μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε στη Δεκελέων 26, Ιερά Οδός 41, Πειραιώς 130 & Αλκυονέως, Τζαφέρη 11 & Ανδρονίκου. Οι χιλιάδες θαμώνες τους προκαλούν έμφραγμα με τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που οι παρκαδόροι αναλαμβάνουν να τα σταθμεύσουν σε κάθε κοινόχρηστο χώρο (πεζοδρόμια, πλατείες). Στην αποχώρηση τουςτα ξημερώματα η ηχορύπανση που προκαλούν αντικαθιστά επάξια το ξυπνητήρι.
- Η πλατεία του Αγίου Βασιλείου και είσοδος των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΝΑ στο Ρούφ χρησιμοποιείται απο «παρκαδόρους» και ο Δήμος δεν μπορεί να τοποθετήσει δέκα τσιμεντένιες ζαρντινιέρες για να προστατέψει ένα κοινόχρηστο χώρο
Μπορούμε να σας αναφέρουμε δεκάδες ακόμα παραδείγματα.
Όταν οι αρχές δεν μπορούν να εμποδίσουν και να επιβάλουν το Νόμο στα παραπάνω θα ελέγξουν το διευρημένο ωράριο;
Όταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δηλώνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/2/2010 ότι σε τρείς ημέρες έλεγξε η Δημοτική Αστυνομία 48 καταστήματα και επέβαλε 45 μυνήσεις ποσοστό παραβατικότητας 94 %
Τρεις παρατηρήσεις σχετικά με όσα ακούστηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/2/2010:
1. Ακούστηκε η πρόταση ότι σε περίπτωση παράβασης να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Ίσως να μην γνωρίζουν οι προτείνοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι ότι στην χώρα μας ισχύει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ήδη οι πρώτες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έκαναν την εμφάνιση τους. Πως θα επιβάλεται σε αυτές να διακόψουν την ηλεκτροδότηση του πελάτη τους;
2. Ακούστηκε η θέση ότι άλλο θέμα είναι το ωράριο της μουσικής και άλλο αυτό της ηχορύπανσης. Λόγω του ότι στα περισότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις γειτονιές μας η ύπαρξη μουσικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διασκέδαση σε αυτά η ώρα τέλους της μουσικής πρακτικά σημαίνει και ώρα τέλους της λειτουργίας τους. Αναλογιστείτε λοιπόν τι θα συμβεί στους κατοίκους με ένα απελευθερωμένο ωράριο μουσικής όταν από ένα τέλεια ηχομονωμένο κατάστημα βγαίνουν εκατοντάδες θαμώνες έως το πρωϊ (κάτι που το ζούμε), τι ηχορύπανση θα προκαλείται στα γύρω σπίτια στο βαθμό που αρκετοί θαμώνες θα έχουν πιεί κάτι παραπάνω.
3. Αποφασίστηκε η αγορά ηχομέτρων. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η χρήση τους.
Θα μπαίνουν ένστολοι σε ένα κατάστημα για να μετρήσουν τη στάθμη της έντασης του ήχου χωρίς προηγουμένως οι υπεύθυνοι του καταστήματος να έχουν χαμηλώσει τη στάθμη;
Οι προτάσεις μας είναι απλές και ξεκάθαρες:
Καμία παράταση ωραρίου πέραν των ωρών κοινής ησυχίας εντός οικιστικής ζώνης.
Εφαρμογή του Νόμου για την ηχορύπανση, ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε ( μουσική μόνο σε καταστήματα με πιστοποιημένη ηχομόνωση με κλειστά παράθυρα και πόρτες)
Επανέλεγχο από μηδενική βάση όλων των αδειών του Διακεδαστηρίου
Ελεύθερο διάδρομο 90 εκατοστών για τους πεζούς στα πεζοδρόμια
Αφαίρεση όλων των εμποδίων από το οδόστρωμα των δρόμων
Θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους
Την αλλαγή της παραγράφου 3 του άρθρου 80 του Νόμου 3463/8-6-2006 (ΦΕΚ 114 Α) ( Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων) ώστε η προέγκριση ( κατάθεση αίτησης ) ίδρυσης καταστήματος υγιειονομικού ενδιαφέροντος να μην αποτελεί προϋπόθεση έναρξης επιτηδεύματος αλλά μόνο η οριστική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ( έλεγχος όλου του φακέλου) που χορηγείται σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της ίδιας παραγράφου.
Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργεί χωρίς άδεια ή με κατάφωρη παραβίαση των όρων της να κλείνει με αυτόφωρη διαδικασία και να μην οδηγείται στη Δικαιοσύνη ο κατα δήλωση υπεύθυνος αλλά αυτός που έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος, καθώς και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εάν εντός 60 ημερών από την ενοικίαση δεν έχει προσκομιστεί σε αυτόν η απο το Νόμο προβλεπόμενη άδεια.
Σε μελλοντικό Νόμο για την απλούστευση της γραφειοκρατίας για την ίδρυση επιχειρηματικής δραστηριότητας να εξαιρεθούν τα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος και να επιβληθεί σε αυτά πλήθος πιστοποιητικών όπως (θέσεις στάθμευσης, πυρασφάλεια, ηχομόνωση, έξοδοι κινδύνου κλπ)
Οποιαδήποτε συζήτηση και απόφαση για παράταση του ωραρίου σε γειτονιές που κυριαρχεί η ασυδοσία και η ανομία, χωρίς την ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών , χωρίς τη θέσπιση κανόνων έχει σαν σκοπό την εκδίωξη των κατοίκων απο τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας και τη διεύρυνση του ιστορικού Γκέτο των Αθηνών.