ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ...
""
Γραμμές τρένου....διάβαση...
Κυκλοφοριακό Στάθμευση

Με άποψη

Αναρτήθηκε m.alexandros@yahoo.gr On 8:59 μ.μ.

Αξιότιμοι κυρίες, κύριοι, μέλη του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος»,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω συλλογικά και εγγράφως για την πολύτιμη βοήθειά σας στις συνεντεύξεις της διδακτορικής μου διατριβής. Ακόμη περισσότερο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας, διότι υπομείνατε την ίδια διαδικασία δύο φορές. Είναι πολύ σπάνιο, για οποιονδήποτε ερευνητή, να έρχεται σε επαφή με τόσο συνεργάσιμες ερευνώμενες ομάδες και ακόμη πιο σπάνιο να δείχνουν την κατανόηση και φιλοτιμία που εσείς δείξατε, σε δυσκολίες που ενδεχομένως προκύπτουν.

Θα ήθελα επίσης να τοποθετήσω την αξία της συμμετοχής σας στις σωστές βάσεις. Μια διατριβή –δυστυχώς ή ευτυχώς- δε λειτουργεί όπως ένα δίκτυο ενημέρωσης, μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν απόψεις πολιτών που ίσως δεν ακούγονται. Έχει ως σκοπό την «αποκρυπτογράφηση» κρυμμένων και συχνά σύνθετων δομών που αφορούν την κοινωνική ζωή στον αστικό χώρο.  Επειδή δε θέλω να πλατειάσω επί των σκοπών της διατριβής και να σας βομβαρδίσω με ανοίκεια ορολογία, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έως τώρα ανάλυση των λεγομένων όλων των συμμετεχόντων και σε συνδυασμό με την προηγούμενη πενταετή μου έρευνα, αφορούν κυρίως μηχανισμούς και σημεία προσοχής της αστικής έρευνας και της αστικής κοινωνιολογίας. Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπερασμάτων θα αποτελεί ενδεχομένως χρήσιμο εργαλείο ή αντικείμενο επιστημονικής κριτικής από άλλους συναδέλφους μου που εκπονούν ή θα εκπονούν αντίστοιχες έρευνες.


Ευλόγως δημιουργούνται τα ερωτήματα: «Κι εμάς τι μας ενδιαφέρει; Κάνουμε επιστήμη για την επιστήμη;» Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι «άμεσα» και στο δεύτερο «κατηγορηματικά όχι». Στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός έχει καταντήσει υπόθεση ολίγων. Πέρα από οποιαδήποτε διαπλεκόμενα συμφέροντα, η κοινή γνώμη αναπαράγει ότι ο κλάδος της πολεοδομίας είναι μια αποκλειστικά αρχιτεκτονική υπόθεση, αγνοώντας τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικά ορθό προσανατολισμό που θα έπρεπε να έχει. Έτσι, παρατηρείται συχνά να μην υπάρχει καν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα, να μην υπάρχουν εγκαίρως οικονομοτεχνικές μελέτες και καθόλου μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων. Επιπλέον, εάν πραγματοποιηθούν οι δύο πρώτες, αυτές σπάνια εκπονούνται από τους αρμόδιους επιστήμονες.
Η διατριβή αυτή δεν έρχεται όμως να καταγγείλει την κατάσταση αυτήν, αλλά φιλοδοξεί να αναπτύξει μια κοινωνιοκεντρική φιλοσοφία που θα έπρεπε να διέπει τον αστικό σχεδιασμό και την έρευνα του αστικού χώρου. Μέρος αυτής της φιλοδοξίας είστε κι εσείς μέσω της συμμετοχής σας.

Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε ως σύλλογος ή ακόμη και προσωπικές απειλές, η δική μου παραίνεση -εάν κι εφόσον είναι επιθυμητή- είναι να συνεχίσετε να μάχεστε για τα δικαιώματά σας, τη νομιμότητα και την ορθότητα της νομιμότητας, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Εγώ από την πλευρά μου, δίνω την υπόσχεση ότι θα προσπαθώ από ένα τελείως άλλο μετερίζι να αναδεικνύω τις παθογένειες του χειρισμού και του σχεδιασμού του άστεως και του αστικού βίου, με την ελπίδα να βοηθηθούν και άλλες γειτονιές ή έστω να περιοριστούν νέα φαινόμενα ανάπτυξης παραγόντων υποβάθμισης.

Όπως όλα δείχνουν, η ολοκλήρωση και η δημοσίευση της έρευνας είναι υπόθεση μηνών κι έπειτα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε επί των συμπερασμάτων.

Κλείνοντας, θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος, να ευχηθώ καλή επιτυχία στους υποψήφιους και καλή θητεία στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Με εκτίμηση,
Πρόδρομος Τζανετάκος
Υποψήφιος Δρ. Αστικής Κοινωνιολογίας,
Πάντειο Πανεπιστήμιο