«Φρένο» στην εκμετάλλευση πεζοδρομιών από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων βάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο είπε «όχι» στην «κατάληψη» τέτοιου είδους χώρων από επιχειρηματίες με σκοπό το παρκάρισμα των αυτοκινήτων των πελατών τους έναντι αμοιβής.
Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αίτηση επιχειρηματία που ζητούσε να ανασταλεί απόφαση του Δήμου Αθηναίων με την οποία του αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας του καταστήματος του για 40 ημέρες.
Η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος επιβλήθηκε ύστερα από συλλήψεις από τη Διεύθυνση Τροχαίας δυο ατόμων τα οποία παρελάμβαναν έναντι αμοιβής οχήματα πελατών του εστιατορίου, προκειμένου να τα παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια των γύρω χώρων από το κατάστημα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής που κατέθεσε ο επιχειρηματίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται «στην προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα των δημόσιων χώρων και δη των πεζοδρομίων από αυθαίρετες ενέργειες κατάληψής τους από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους». Σύμφωνα μάλιστα με τη δικαστική απόφαση οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος υπερισχύουν της βλάβης που επικαλείται ο επιχειρηματίας και επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία για τις συνέπειες που θα υποστεί από το κλείσιμο του καταστήματος του, το δικαστήριο έκρινε ότι «έχουν πολύ μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες που έχει για το κοινωνικό σύνολο η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου αφού οι συνέπειες της οικονομικής βλάβης και της διαρροής πελατείας αναφέρονται αποκλειστικά στην οικονομική σφαίρα» και αφορούν μόνο τον επιχειρηματία, ενώ επέρχονται με ευθύνη του ίδιου επιχειρηματία.
Αντίθετα, σημειώνεται στη δικαστική απόφαση «η στέρηση της χρήσης του πεζοδρομίου αναφέρεται στη σφαίρα των κοινωνικών αγαθών (ανεμπόδιστη χρήση κοινόχρηστου χώρου) αφορά αόριστο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ συναρτάται και με τα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και υγείας αφού η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου και η αδυναμία χρήσης του ιδίως από άτομα που βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.λπ.) συνεπάγεται αναπόφευκτα κίνδυνο ατυχήματος».
Πηγή: www.protothema.gr