ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ...
""
Γραμμές τρένου....διάβαση...
Κυκλοφοριακό Στάθμευση

Σεράφειο συνεχής ενημέρωση

Αναρτήθηκε m.alexandros@yahoo.gr On 11:30 μ.μ.



Μετά τον σεισμό του 1999 που το Σεράφειο Κολυμβητήριο υπέστη ζημιές, γεγονός που οδήγησε τον Δ.Αθηναίων στο γκρέμισμά του, όλοι οι Δήμαρχοι μέχρι και σήμερα, εκμεταλλεύτηκαν το έργο αυτό και προσπάθησαν να εφαρμόσουν σχεδιασμούς που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν μόνον ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και όχι τις κοινωνικές ανάγκες άθλησης, ψυχαγωγίας και υποστήριξης της υγείας των κατοίκων των γειτονιών μας.

Εμείς οι κάτοικοι των γειτονιών γύρω από το Σεράφειο Κολυμβητήριο δηλώνουμε προς κάθε θεσμικό όργανο, τον Δήμο Αθηναίων, τον Ο.Ν.Α. και το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο μέσω του ΟΠΑΠ θα προχωρήσει στην χρηματοδότηση του έργου, ότι δεν δεχόμαστε την κατασκευή οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης κτιρίου πλην του Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου και των χρήσεων που εξυπηρετεί αυτό.

Η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε τον Ιανουάριου του 2011 με στόχο την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του Σεράφειου, αναλυτικά και συγκεκριμένα προβλέπει :
 ένα κτίριο αθλητικών εκθεμάτων και διοργανώσεων ενός ορόφου και εμβαδού 920τ.μ.
 ένα κτίριο γραφείων τεσσάρων ορόφων και εμβαδού 3.207τ.μ.
 ένα κτίριο ενός ορόφου και εμβαδού 105τ.μ. (υποστηρικτικό κτίριο)
 ένα κτίριο ενός ορόφου και εμβαδού 163τ.μ. (χώρος εστιατορίου/cafe)
 ένα κτίριο κολυμβητηρίου ενός ορόφου και εμβαδού 2510τ.μ., με πισίνα 25 μέτρων, βοηθητική-παιδική δεξαμενή και κερκίδες 375 θεατών
 υπόγειο χώρο στάθμευσης 43 αυτοκινήτων
 την καταστροφή της παιδικής χαράς και του γύρω πρασίνου για την δημιουργία υπαίθριων θέσεων στάθμευσης
 τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον ακάλυπτο χώρο μεταξύ των κτιρίων, εμβαδού 350τ.μ.

Στην προοπτική υλοποίησης του σχεδίου αυτού, τον Μάρτιο του 2011, ο εργολάβος του έργου προχώρησε δύο φορές στην κοπή πλήθους δένδρων και πρασίνου χαμηλής βλάστησης.
Με την άμεση παρέμβαση κατοίκων των γειτονιών μας στη 3η Δημοτική Κοινότητα, στα θεσμικά όργανα του Δήμου και στον χώρο του Σεράφειου, επιβάλλαμε το σταμάτημα στην περαιτέρω κοπή δένδρων και την καταστροφή του πρασίνου.
Μετά δε την Συνέλευση Κατοίκων που έγινε στις 19 Απριλίου ’11 στην Πλατεία Εργάτη απέναντι από το Σεράφειο, ομόφωνα αποφασίσαμε νέα Συνέλευση Κατοίκων μέσα στο χώρο του Σεράφειου την Κυριακή 15 Μάη ’11 και ώρα 5:30μμ, στην οποία θα γίνει συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο καταστροφής του πρασίνου, ενημέρωση και συζήτηση για να ληφθούν αποφάσεις για τις δράσεις προς την αποτροπή των σχεδίων τους και την απαίτησή μας για την άμεση κατασκευή του Σεράφειου Δημοτικού Κολυμβητηρίου.
Εμείς οι κάτοικοι απαιτούμε :

Την άμεση κατασκευή Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου με κύρια και βοηθητική παιδική δεξαμενή καθώς και των βοηθητικών χώρων για την εύρυθμη λειτουργία του
Την διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων με πράσινο υψηλής βλάστησης καθώς και σημείων όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν ώρες ξεκούρασης και ψυχαγωγίας,
Την διατήρηση της υφιστάμενης παιδικής χαράς και του πρασίνου που την περιβάλλει.





Κολυμβητήριο
και χώρος πρασίνου μόνο

Kολυμβητήριο, γραφεία, εστιατόριο, εκθεσιακός χώρος, χώροι στάθμευσης
εξαφάνιση παιδικής χαράς, εξαφάνιση πρασίνου και ότι άλλο προκύψει
καλύτερα να τα ξεχάσετε

Σχεδιάζουν για τα Ευρώ και όχι για τις ανάγκες των κατοίκων.



Οι μεγαλοιδεατισμοί των Δημάρχων και τα συμφέροντα των εργολάβων

Ερωτήματα προς απάντηση:

1. Γιατί η άδεια εκδόθηκε για λογαριασμό του ΟΝΑ από την Πολεοδομία Αθηνών στις 7/1/2011 ενώ ουσιαστικά δεν είχε αλλάξει η διοίκηση στον Δήμο Αθηναίων. Γιατί δεν άσκησε veto ο κ. Καμίνης για ένα απο τα πιο σημαντικά έργα στον Δήμο; Τυχαίο;

2. Πως δικαιολογείται η κατασκευή εστιατορίου, γραφείων, εκθεσιακού χώρου σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων; Δείτε τι πάνε να φτιάξουν στο ισόγειο εδώ και στους ορόφους εδώ.

Δεν επαρκούν τα 150 και πλέον εστιατόρια με άδεια ή χωρίς που λειτουργούν στο Γκάζι;

Δεν επαρκούν η Τεχνόπολις και το Μελίνα Μερκούρη για εκθεσιακούς χώρους;

Δεν επαρκούν το μετρό, ο προαστιακός, ο σταθμός μετεπιβίβασης Κεραμεικού χρειάζονται και εδώ χώροι στάθμευσης;

Για να δικαιολογηθούν οι λόγοι ύπαρξης γραφείων και εδώ, θα πρέπει να δώσετε στην δημοσιότητα το τι δήλωσε ο Δήμος Αθηναίων στο Κτηματολόγιο και το πόσα ακίνητα εκμισθώνει με τα ποσά και τα ονόματα των εκμισθωτών.

3. Στα σχέδια της άδειας φαίνεται εμφανώς η μετατροπή του υπάρχοντος πρασίνου σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης και η κατάργηση της παιδικής χαράς που μας κόστισαν 883.039 Ευρώ. Θα μας τα επιστρέψετε εσείς ή ο κος Κακλαμάνης. O χώρος που θα γίνει υπαίθριο parking όπως ειναι σήμερα εδώ και αυτό που θέλουν να κάνουν εδώ.

4. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η διάνοιξη οδού πλάτους 25 μέτρων για είσοδο στον σταθμό Ρούφ του Προαστιακού, για να γίνει ή πρέπει να καταργηθεί το γήπεδο τένις και το γήπεδο μπασκετ ή θα πρέπει να κατεδαφιστεί το κλειστό γήπεδο και να καταργηθούν υπαίθριες θέσεις στάθμευσης που απεικονίζονται στα σχέδια, Αυτά η πολεοδομία δεν τα είδε;; Δείτε το τοπογραφικό της άδειας εδώ.

5. Στα σχέδια το γήπεδο ποδοσφαίρου του Ρούφ χαρακτηρίζεται ως "χώρος πρασίνου", προφανώς απο το χρώμα του χλοοτάπητα. Δείτε το τοπογραφικό της άδειας εδώ.

Το Ιστορικό
(Διαχρονικές φωτογραφίες εδώ)
  • Στις 30/3/2011 κόβονται δέντρα για να υλοποιηθούν τα σχέδια (Μπακογιάννη, Κακλαμάνη, Καμίνη) χωρίς να απαντά κανείς στα ερωτήματα εάν υπάρχουν τα χρήματα (13.923.000 Ευρώ) για και το τι ακριβώς θα κατασκευαστεί. Φωτογραφίες εδώ
  • Στις 7/1/2011, με Δήμαρχο Αθηναίων από τις 2/1/2001 τον Γιώργο Καμίνη, εκδίδεται από την Πολεοδομία Αθηνών οικοδομική άδεια για το Σεράφειο στον ΟΝΑ(Οργανισμό Νεολαία & Άθλησης) του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αυτό που υπήρχε επι Κακλαμάνη μια και το νέο τοποθετήθηκε στις 7/2/2011. Η οικοδομική άδεια εδώ

Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή ενός κολυμβητηρίου 4200 τ.μ. με πισίνα 25 μέτρα μήκος και 35 πλάτος, μία πισίνα εκμάθησης 11 μέτρα επί 14 μέτρα και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (κερκίδες αποδυτήρια) . Το σύνολο τον τετραγωνικών που θέλουν να κτίσουν (κολυμβητήριο, τριώροφα γραφεία, εστιατόριο, εκθεσιακός χώρος είναι σχεδόν 12.000 τ.μ. ενώ το οικόπεδο στο σύνολό του υπολογίζουν τα πάντα εκτός του γηπέδου ποδοσφαίρου του Ρούφ είναι 18.550 τ.μ. περίπου.

  • Στις 17/10/2010 το ΒΗΜΑ κάνει εκτενή αναφορά στο Σεράφειο δες την εδώ.
  • Στις 11/6/2008 ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης εγκαινιάζει τον περιβάλλοντα χώρο του Σεράφειου Κολυμβητηρίου με την λογική πρώτα φτιάχνω τον κήπο και μετά το σπίτι, αφού για να φτιαχτεί το σπίτι θα καταστραφεί ο κήπος και θα ξαναπληρώσουμε για να ξαναφτιαχτεί. Δικά του ήταν τα χρήματα;; Εκτός απο τους μεταφερόμενους χειροκροτητές στην σχετική φιέστα, υπήρχαν και οι κάτοικοι απέξω. Τα χρήματα εδώ, η διαμαρτυρία εδώ, το κείμενο εδώ.
  • Από 1/1/2007 Δήμαρχος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Στις 25-11-2007 γνωρίζοντας ότι έχει προκυρηχθεί διαγωνισμός με το σύστημα μελέτη - ανάθεση εγκαινιάζει έργα ανάπλασης του χώρου μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο (υπουργό Εσωτερικών) και τον Βασίλη Κικίλια(Πρόεδρο του ΟΝΑ) αξίας 883.039 Ευρώ (οπότε και κατασκευάζεται δείγμα παιδικής χαράς). Εδώ.
  • Με βάση τα σχέδια Μπακογιάννη προκηρύσσεται διαγωνισμός για τις 15/06/2006. Τα Ευρώ ανεβαίνουν στα 13.923.000 Ευρώ. Δες τον εδώ.
  • Τον Ιούλιο του 2005 η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη υπογράφει με τον υφυπουργό αθλητισμού της ΝΔ επέκταση της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης και συμπεριλαμβάνονται εκθεσιακός χώρος και εμπορικές χρήσεις ο προυπολογισμός ανέρχεται πλέον στα 8.000.000 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με ολοκλήρωση το 2007. Τον ίδιο μήνα τροποποιείται το ρυμοτομικό(καταργείται ο παιδικός και Βρεφονηπιακός σταθμός και ενοποιείται ο χώρος του κολυμβητηρίου με την υπάρχουσα παιδική χαρά) . Δες το εδώ.
  • Τον Μάϊο του 2003 η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη υπογράφει με τον υφυπουργό αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνη προγραμματική σύμβαση ύψους 5.770.000 Ευρώ που δεν υλοποιείται ποτέ, ενώ σπεύδει να την επικροτήσει ο τότε αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χρήστος Παπουτσής. Εδώ.
  • Το 2003 η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη δημιουργεί το μεγαλύτερο Αθλητικό Πάρκο του Δήμου Αθηναίων και αυτή με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρα) αλλά φτιάχνει και μία παιδική!. Εδώ.
  • Το 2001 ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος εξαγγέλει νέο κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρα πισίνα) για 3000 θεατές και υπόγειο parking ( δεν έχει αντιληφθεί ότι φτιάχνεται μετρό και προαστιακός) με κόστος 2,5 δις δραχμές. Εδώ.
  • Τα επόμενα χρόνια 1999-2006 οπότε καταστράφηκε απο φωτιά λειτουργούσε σε αυτό απο το 1995 το κέντρο σίτισης αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ο εκάστοτε Δήμαρχος διοργάνωνε την σχετική φιέστα αλληλεγγύης στους αστέγους χωρίς ποτέ να μας εξηγούν γιατί ήταν ακατάλληλο για κολύμπι ενώ ήταν κατάλληλο για τους αστέγους. Εδώ.
  • Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως το 1999 που σταμάτησε λόγω ζημιών στην πισίνα απο το σεισμό της Πάρνηθας, εκατοντάδες Αθηναίοι και ιδιαίτερα παιδιά έμαθαν κολύμπι στην 25 μέτρων πισίνα του. Πολλά σχολεία έκαναν το μάθημα της Γυμναστικής στις εγκαταστάσεις του, και αναδείχτηκαν σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες της κολύμβησης. Διαβάστε μια αξιόλογη τοποθέτηση της πρωταθλήτριας κολύμβησης Ελένης Αυλωνίτου εδώ.
  • Δές το ρυμοτομικό του 1972 που προέβλεπε Κολυμβητήριο αλλά και Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό εδώ.
  • Το Σεράφειο Κολυμβητήριο κατασκευάστηκε σαν κληροδότημα τη δεκαετία του 1960 με χρήματα που άφησε ο Αλκιβιάδης Σεράφης προκειμένου να κατασκευαστούν Λουτρά για τους Αθηναίους τα οποία θα λειτουργούσαν δωρεάν. Δες σχετικό δημοσίευμα εδώ.